Daňové přiznání 2024 (HPP + IČO)

Dobrý den,

1)
řeším daňové přiznání. V lednu jsem pracoval na HPP a v potvrzení o zdanitelných příjmech mám základ daně např. 60 000Kč a sraženou celkovou zálohu na daň např. 6 000Kč
Od února pracuji na IČO v 60% výdajovém tarifu (IT) a vydělal např. 1 000 000Kč. Při vyměřovacím základu daně tedy sečtu základ daně z HPP (60 000Kč) a základ daně z faktur (400 000Kč) a dostanu 460 000Kč.
Výpočet daně je tedy 460 000 x 0.15 = 69 000Kč. Jako slevu uplatňuji jen na poplatníka tzn. od 69 000Kč odečtu 30 840Kč = 38 160Kč.
Dále odečtu sráženou zálohu z HPP (6 000Kč) a tím dostanu výslednou daň ve výši 32 160Kč, kterou musím zaplatit. Je to správně?

2)
Doplatky na sociální a zdravotní řeším mimo daňové přiznání?
HPP z ledna se do sociálního, zdravotního a výpočtu doplatků a záloh neberu v potaz?
Je doplatek zdravotního pojitění o dost menší než doplatek sociálního v mém případě při platbě minimálních záloh?

Velice děkuji za jakoukoliv pomoc/odpověď.

Dobrý den,

k vašemu výpočtu:

1. Výpočet daně je v pořádku.
  2. Co se týče sociálního a zdravotního pojištění, máte pravdu, že se to řeší mimo daňové přiznání. K tomu budete muset podat přehledy o příjmech a výdajích na sociální pojištění (SP) a zdravotní pojištění (ZP), kde se zohlední doplatky nebo přeplatky, stejně jako nová záloha na pojištění. V těchto přehledech je potřeba uvést měsíce podnikání i měsíce na HPP, což ovlivní výši doplatků/preplatků a novou zálohu.

Pokud byste měl další otázky, klidně se na mě obraťte.

S pozdravem,