Dotace k již pořízenému majetku

Ahoj,
v únoru 2024 jsme zařadili majetek do úžívání. Dotace ze státního rozpočtu nám nezpochybnitelně byla přiznána v dubnu 2025. Jak teď postupovat? Dočetla jsem se dva různé názory a nevím, co je správně.

1. Snížit vstupní cenu v dubnu 2025 a neopravovat odpisy již uplatněné. V ráci roku 2024 se nic neúčtuje. Upravený odpis bude až od dubna 2025.

2. Snížit vstupní cenu zpětně k datu zařazení majetku do užívání a opravit odpisy od února 2024 - březen 2025. Což znamená i opravit veškeré inventarizace a výkazy?

3. Použít opravnou položku k majetku v roce 2024.

Prosím o rady jak správně postupovat, popřípadě nač se odkázat. A jak zaúčtovat?

Děkuji
Monika

Dobrý den, Moniko,

ano – pořizovací cenu snižujete až v dubnu 2025, kdy vznikl nezpochybnitelný nárok na dotaci.
Odpisy se upravují až od tohoto okamžiku, zpětně se nic neopravuje.
V roce 2024 se tedy nic nemění a opravná položka se nepoužívá.

S pozdravem,

2 Líbí se

Dobrý den, Martine,
spojila jsem se s naším auditorem a dle něho musíme snížit vstupní cenu majetku v roce 2024 a přepočítat odpisy. Vše v účetnictví upravit. Jelikož jsme žádali již v roce 2024 ale nezpochybnitelny nárok jsme dostali skutečně letos, je to patrné i z vyjádření ministerstva.

K vaší odpovědi jsem pak ještě dodatečně dohlédla interpretaci NUR I-27 která souhlasí s vámi.

A také jsem doufala že na základě toho budeme moci snížit cenu až v roce 2025. :grinning_face:

Píši i pro ostatní kdyby byli ve stejné situaci.

Děkuji
Monika

Rozumím, v tomto případě bych doporučil řídit se stanoviskem Vašeho auditora. :slight_smile:

Náš názor však nadále zůstává.

Děkuji za Váš podnět a srdečně zdravím,