Dobry den, pokud jsem občan slovenské republiky, a jsem OSVČ v ČR od září. Mam v ČR sídlo podnikání a platím soc., zdrav. Ale bydlím na Slovensku, fakturuji slovenskému odběrateli. Jsem v ČR daňovým rezidentem nebo nerezidentem ? Podávám daňové přiznání v ČR ?
Dobrý den, Hanko,
Rozhodující je totiž Vaše středisko životních zájmů a fakt, že fyzicky bydlíte na Slovensku, kde máte své zázemí a rodinu. Jako nerezident máte v České republice daňovou povinnost pouze z příjmů, které plynou ze zdrojů na území Česka.
Daňové přiznání v České republice přesto podat musíte. Vaše podnikání na český živnostenský list se sídlem v Česku se totiž považuje za takzvanou stálou provozovnu. Skutečnost, že fakturujete slovenskému odběrateli, na tom nic nemění, protože příjem je generován skrze Vaši českou živnost a české sídlo. Pro rok 2026 platí pro OSVČ s datovou schránkou termín pro podání přiznání do 4. května.
Zároveň však máte povinnost podat daňové přiznání i na Slovensku, protože jako slovenský rezident tam musíte přiznat své celosvětové příjmy. Aby nedošlo k dvojímu zdanění, uplatní se v slovenském přiznání metoda zápočtu daně. To znamená, že daň, kterou zaplatíte v Česku, si odečtete od své slovenské daňové povinnosti. Termín na Slovensku je standardně do konce března, ale u zahraničních příjmů si ho můžete prodloužit až o šest měsíců.
Co se týče sociálního a zdravotního pojištění, je v pořádku, že jej platíte v České republice, pokud zde vykonáváte svou hlavní výdělečnou činnost. Doporučuji si však u české zdravotní pojišťovny vyřídit formulář S1. Ten pak zaregistrujete u své slovenské zdravotní pojišťovny, což Vám umožní čerpat plnou lékařskou péči i doma na Slovensku, přestože Vaše odvody odcházejí do českého systému.
S pozdravem,
Děkuji za informaci, v ČR jsem tedy nerezident. Dodávám k daňovému přiznání v ČR něco navíc ?
Hezký den, Hanko,
ano, to nejdůležitější „navíc“ je Potvrzení o daňovém domicilu.
Vydá vám ho váš místně příslušný daňový úřad na Slovensku (podle trvalého bydliště). Tímto dokumentem českému finančnímu úřadu oficiálně prokážete, že jste slovenským daňovým rezidentem a v ČR daníte pouze příjmy z české živnosti.
Bez tohoto potvrzení by po vás český úřad mohl vyžadovat zdanění všech vašich celosvětových příjmů.
S pozdravem,