Dobrý den, pokud jsem v evidenci úřadu práce jako nezaměstnaný a současně zastávám funkci člena výboru (nebo předsedy) SVJ, je odměna brána jako příjem, který by mi znemožňoval pobírat podporu v nezaměstnanosti nebo mě zbavoval nároku, kdy za mě stát odvádí zdravotní pojištění. Pro SVJ provádí vyplácení odměn “správce”, kterým je bytové družstvo. To vede i účetnictví. Do roku 2023 jsme podepisovali dohody o provedení práce, za 2024 ani 2025 dohody údajně potřeba podepisovat nebylo (dle informace od správce - bytového družstva) s ohledem na novelu zákoníku práce. Protože odměny se vyplácí za kalendářní rok až na konci roku, navrhuje mi správce, že mi vyplatí odměnu za letošní rok až ve 2026, což mi nevyhovuje. Jaký je správný postup. děkuji
Dobrý den,
odměna člena výboru SVJ obvykle nezabraňuje pobírání podpory v nezaměstnanosti, je ale třeba ji nahlásit Úřadu práce a VZP kvůli pojistnému. Doporučuji požádat správce o písemné potvrzení odměny a data schválení, opožděná výplata do roku 2026 může ovlivnit daňové a pojistné vykazování.
S pozdravem