Dobry den,som szco,prvykrat mi vzniknu platit odvody od 1.7.25 (predtym som neplatila kvoli prvemu roku oslobodenia od odvodov do SP) od 1.7.25 zaroven zatvaraju skolku,cize si chcem podat cez SP ziadost o osetrovne z dovodu uzavretia skolky,vznikne mi narok od 1.7.2025 na ocr,aj ked som predtym odvody neplatila ale zo zakona mi vznika povinnost platit odvody?aby tam nebol neaky zadrhel. Dakujem
Dobrý deň Jana,
Prikláňam sa k názoru že Vám nebude patriť nárok na ošetrovné nakoľko nemocenské poistenie netrvalo 270 dní. Existujú výnimky kde sa tá doba poistenia skracuje na cca 6 mesiacov, ale tento prípad pravdepodobne nesplníte, takže si myslím, že nárok na dávku nevznikne. Za ten čas ktorý budete na OČR Vám podľa mňa “odpustia" iba odvody.
Čo ale môže meniť situáciu je, ak predtým ako ste začali podnikať a teda neplatili ten rok odvody, ste boli zamestnaná a v tom zamestnaní ste mali platené nemocenské aspoň 270 dní.
Ide o to že pri nároku na ošetrovné musí byť splnená podmienka nemocenského poistenia 270 dní v posledných dvoch rokoch. jeden rok ste ho neplatili, ale ak ten rok pred tým áno, tak nárok na dávku vzniknúť môže.
S pozdravom,
Jano
Dobry den,citala som na stranke SP uplne nieco ine. Ak zacnu odvody od 1.7. A zaroven v ten den nastane ocr,tak vznika narok na ocr
Dobry den a dakujem za feedback.
Odporucam overit si to priamo na SP (nie len na webe), pretoze nasa skusenost je taka ako som popisal v predchadzajucej odpovedi.
Budem rad ak mi sem potom date vediet ako to dopadlo.
Drzim palce