Dobrý den poprosim zde o radu..Jsem invalidni 3 stupeň a bylo mi řečeno že v prvnim roce podnikani neplatim zalohy na zdravotni a socialni..Znovu jsem otevřel živnost na začatku listopadu 2025.Jak se počita ten prvni rok podnikani do listopadu 2026?Děkuji za upřesněni..
Dobrý den Davide,
nově od roku 2026 OSVČ, kteří mají činnost jako vedlejší nemají povinnost hradit zálohy na zdravotní pojištění. Do roku 2025 tatu úleva platila pouze pro ty OSVČ, kteří byli zaměstnání a v tomto zaměstnání jim bylo odváděno zdravotní pojištění v minimální výši.
U sociálního pojištění zde bylo také pár změn u záloh:
- Pokud OSVČ zahájí/znovuzahájí SVČ po 31. 12. 2024 a v předchozích 5 kalendářních letech před tímto zahájením nevykonávala tuto činnost, je povinnosti platit zálohy na pojistném v prvních dvou kalendářních letech činnosti zproštěna, tj. v roce zahájení činnosti a bezprostředně v následujícím kalendářním roce (do konce kalendářního roku). Jedná se však pouze o zproštění povinnosti pravidelného placení záloh!
Tedy pokud splňujete tyto podmínky, nemáte povinnost hradit zálohy měsíčně. Doplatek na pojistném uhradíte v podání přeheldu. Vřele doporučuji, abyste si odkládám alespoň minimální částku ve výši 1 574 Kč (případně vyšší dle Vašich příjmů). Často jsou poté podnikatelé překvapeni, že musejí najednou uhradit velikou částku na pojistném.
Jakmile podáte přehled za rok 2025, tak zde uvedete tyto informace a doplatíte pojistné, které Vám vznikne.
S přáním krásného zbytku dne,
Mockrat Vam děkuji za informaci