Paušální daň a příjem od zaměstnavatele

Dobrý den, pokud jsem tento rok začal podnikat jako OSVČ a registroval se k paušální dani, minulý rok jsem byl zaměstnanec. Jako zaměstnanec pokračují i při paušální dani, a mam už jen DPP do 10tis. Daněnou srážkovou daní. Nyní v březnové výplatě mám ukončené životní pojištění které jsem měl u zaměstnavatele, příjem cca 100tis. Co ted s tim ? Je to porušení podmínek paušální daně ? A co mám dělat ? Dekuji

Dobrý den, Hanko,

o paušální daň nepřijdete. DPP do 10 tisíc je zdaněna srážkou, takže se do limitů vůbec nepočítá. Problémem není ani samotné ukončení pojistky, ale povinnost dodanit příspěvky, které vám na ni v minulosti platil zaměstnavatel. Zákon říká, že pokud životní pojištění ukončíte předčasně, musíte zpětně zdanit příspěvky zaměstnavatele jako ostatní příjem podle paragrafu 10. Protože vám tato povinnost vznikla, budete muset za rok 2026 podat klasické daňové přiznání, ve kterém tyto příspěvky uvedete. Dobrou zprávou je, že podání přiznání z tohoto konkrétního důvodu neznamená konec paušální daně. V paušálním režimu zůstáváte dál, jen za tento rok mimořádně podáte papír kvůli pojistce.

S pozdravem,

Dobře, to je jedna věc, a ještě když mu do výplatnice DPP vyplatili bonus za rok 2025 cca 90tisic ?

Dobry den, Hanko,

Vysoky bonus u DPP, zpusobil, ze se z vasi odmeny musela srazit zalohova dan (misto srazkove).

Zde je shrnuti, co to pro vas znamena:

V pausalnim rezimu zustavate az do konce roku. Nemuzete ted prestat platit ty mesicni pausalni zalohy, musite je posilat az do prosince 2026.

Po skonceni roku nebudete mit dan stanovenou pausalni castkou, protoze jste porusila podminku prijmu se zalohovou dani. Budete tedy muset podat klasicke danove priznani i prehledy pro socialku a zdravotni pojistovnu.

V danovem priznani sectete prijmy z podnikani (ktere pravdepodobne uplatnite vydajovym pausaly), prijmy z DPP (vcetne bonusu 90 tisic) a zminene dodaneni zivotniho pojisteni.

Vsechny zalohy, ktere jste behem roku zaplatila v ramci pausalni dane (i ty, co za vas odvedl zamestnavatel z DPP), se v priznani a prehledech zapoctou. Bud se tim pokryje vase danova povinnost, nebo vznikne doplatek ci preplatek.

Pokud budete chtit z pausalniho rezimu pro pristi rok (2027) odejit uplne a platit zalohy zvlast, musite to oznamit financnimu uradu do 10. ledna 2027.

Strucne receno: Letos dal platte pausalni zalohy jako doted, ale pripravte se na to, ze budete muset podat papiry a vsechno douctovat.

S pozdravem,