Rezidence, DPFO zahraniční příjem

Dobrý den,

mohla bych se na Vás, jako na odborníky, prosím obrátit s dotazem ohledně daně z příjmů fyzických osob?

Dlouhodobě žijeme v zahraničí - konkrétně Zanzibar. Máme zde založenou firmu v které jsme ředitelé. Dle místních zákonů je nutné, aby ředitel měl minimální výplatu 1.000 dolarů za měsíc a z tohoto je odváděna místní daň z příjmů.
Můj dotaz zní, zda je vůbec nutné tyto příjmy zdanit také v ČR? Dle zákona o daních z příjmů jsme pravděpodobně bráni jako daňový nerezidenti - tj. v ČR jsme byli méně než 183 dní v roce, nicméně máme v ČR trvalé bydliště. Nevlastníme v ČR však žádný byt či dům, jsme v nájmu. Nejsem si tedy jistá, zda splňujeme i podmínku toho bydliště.

Pokud budeme muset příjem zdanit také v ČR - Zanzibar nemá s ČR žádnou mezinárodní smlouvu o zamezení dvojího zdanění. Tedy budu postupovat dle §6 odst. 13. Zdaním tedy 12.000 dolarů a odečtu od tohoto daň zaplacenou na Zanzibaru. Mám pro tento výpočet použít nějaký oficiální formulář či přílohu daňového přiznání? Pro přepočet cizí měny mohu použít jednotný kurz (§38, odst. 1, písm b)?

Moc děkuji za odpověď a přeji vám krásný zbytek dne.

1 Líbí se

Dobrý den,

na základě Vámi uvedených informací to skutečně vypadá, že jste daňoví nerezidenti České republiky – v ČR jste se nezdržovali více než 183 dní, nemáte zde stálé bydliště ani jiné úzké osobní nebo ekonomické vazby, které by zakládaly daňovou rezidenci podle § 2 zákona o daních z příjmů.

Trvalé bydliště v ČR samo o sobě neznamená daňovou rezidenci, pokud zde zároveň nežijete dlouhodobě, nemáte zde centrum životních zájmů a nevykonáváte zde žádné činnosti. V tomto případě by příjmy ze zaměstnání vykonávaného výhradně v zahraničí (Zanzibar) nepodléhaly zdanění v ČR.

Kdyby ale v budoucnu nastala změna (např. byste se do ČR vrátili nebo zde trvale pobývali), situace by se posuzovala znovu dle aktuálních podmínek.

S pozdravem,

1 Líbí se

Díky za odpověď, pomohlo to aj mne.

1 Líbí se