Uznání nákladů vs. příjmů na konci roku

Dobrý den,

pokud chci jako fyzická osoba pronajmout svojí nemovitost a v období září až prosinec mi vzniknou náklady - např. smlouva o pronájmu, pořízení vybavení apod., ale výnosy z pronájmu až od ledna dalšího roku, mohu si přesto tyto náklady dát do nákladů a snížit tak daňový základ - např. z příjmů, které mám jako zaměstnanec?

Děkuji

Dobrý den,

daňový základ ze zaměstnání je samostatný a nelze jej snížit náklady z pronájmu.

jsem s pozdravem,

Dobrý den,

děkuji za odpověď, rozumím. Existuje nějaká možnost započíst náklady vzniklé ve 2025 proti výnosům 2026 za situace, kdy prokazatelně tyto náklady vznikly v souvislosti s budoucím pronájmen, nebo za 2025 budeme tedy “ve ztrátě”?

děkuji

ano, vykážete ztrátu a tu použijete v roce 2026.

Jsem s pozdravem,

Jen tedy pozor na vyhodnocení výdajů, respektive technického zhodnocení.

Dobrý den,

mohu uplatnit do ztráty i odpisy za měsíce od nabytí nemovitosti a náklady na fond oprav, pojištění nemovitosti, náklady na odměny statutárnímu orgánu SVJ a další?

Děkuji

odpisy nelze uplatnit zpětně od data nabytí, uplatňují se až od zařazení nemovitosti do obchodního majetku nebo zahájení pronájmu.

Běžné náklady související s pronájmem (pojištění, odměny SVJ) lze uplatnit v období, ke kterému se vztahují.

Příspěvky do fondu oprav se uplatní jen pokud šly na provozní výdaje; na technické zhodnocení až formou odpisů po dokončení zhodnocení.